Articles 2023
Al llarg d’aquests anys hem publicat articles a la premsa local sobre diferents assumptes que afecten Sóller, els sollerics i les solleriques. Els compartim aquí perquè pugueu conèixer de manera directa què proposam o denunciam sobre diferents problemàtiques.
Els articles estan agrupats per anys a fi de facilitar la cerca. Podeu llegir-los o descarregar-los en PDF.
2023
Carta oberta a la gent d'esquerres
23 de juny 2023 – Laura Celià Gelabert
Vos he de confessar que escric aquesta carta quan encara no he acabat de pair els resultats electorals del 28 de maig ni la constitució d’un pacte de dretes al nostre Ajuntament, format per PP-SS. Però abans d’iniciar la nostra tasca en aquesta nova legislatura tenc la necessitat d’adreçar-me a voltros per compartir un parell de reflexions.
Els resultats del 28M
Tant a nivell municipal, com al Consell, al Parlament i al Govern hi tendrem a la dreta governant. En el millor dels casos, en solitari o amb crosses que prest o tard acabaran dissoltes dins l’hegemònic partit de la gavina; en el pitjor dels casos, el PP governarà de la maneta tòxica dels radicals d’extrema dreta.
Tots ells, siguin del partit que siguin, tenen en comú que volen més turisme, més construcció, més cotxes, més negoci, més doblers, més creuers… i per tant manco limitacions i manco intervencionisme (i això vol dir manco garanties de futur digne i manco drets per als que no som part dels grans lobbies econòmics mallorquins).
Un canvi de cicle
En contraposició, la sensació entre els residents de sentir-mos forasters a ca nostra cada dia creix més, com mai hauríem imaginat fa un parell d’anys. Ja no queden raconets amagats als GPS dels cotxes de lloguer, ja no podem passejar tranquil·lament pels nostres carrers ara estibats de gent, ja no podem llogar ni comprar un habitatge a ca nostra i cada dia són més els negocis que només empren l’anglès o el castellà per comunicar-se. Especulació, boom de gentrificació, precarietat per als treballadors i depredació dels nostres recursos.
El pensament crític davant d’aquesta situació i la defensa dels nostres drets com a residents creix cada dia més i això és molt bona senyal: estam en un canvi de cicle que assusta a la dreta neoliberal, i per això s’està mobilitzant com mai.
Te necessitam. Sí, a tu.
Per tant, no vegeu els resultats del 28M com una derrota. Enteneu-los com un avís al qual no podem donar l’esquena. És importantíssim que mos organitzem i aprofitem totes les nostres capacitats (que són moltes i molt bones) per mobilitzar a tothom en la defensa dels nostres drets i les nostres llibertats. Perquè començam perdent el dret a l’habitatge i acabarem perdent el dret de la llibertat d’expressió si permetem que la dreta més ultra governi aquest país.
Des de la nostra agrupació ja estam definint el full de ruta per fer-ho, però no podem ser tan il·lusos de delegar aquesta responsabilitat a l’àmbit polític. Si volem un canvi hem de fer feina totes i tots: des del carrer, des de les associacions, des de les sobretaules amb els cunyats, des de les barres de bar, des de la feina, des de les xarxes socials. Mos hi trobarem, fent front comú! Veniu?
“Instruïu-vos, perquè necessitarem tota la nostra intel·ligència. Emocionau-vos, perquè necessitarem tot el nostre entusiasme. Organitzau-vos, perquè necessitarem tota la nostra força.”
Volem un canvi
26 de maig 2023
Passen els anys i a Sóller no acabam de resoldre qüestions que són vitals per garantir un futur digne per als nostres infants i joves. A Sóller tenim reptes importants que volem afrontar de forma immediata i amb una mirada feminista, que posi la vida al centre.
Sóller habitable
És urgent trobar l’equilibri entre l’activitat econòmica lligada al turisme i el benestar de les persones que vivim a Sóller tot l’any. Volem frenar el procés de gentrificació i aplicar totes les mesures possibles per facilitar l’accés a un habitatge digne.
Volem el primer centre de dia fet i funcionant, volem espais públics nets i accessibles, voreres transitables i tots els parcs infantils amb ombra i jocs inclusius.
Una ciutat oberta i que té cura de totes les persones que hi viuen, independentment de la seva edat, origen o capacitats. Un poble amb un comerç local i un Mercat vius i plens de futur.
Sóller, ca nostra
Hem de fer feina per preservar la nostra essència, allò que ens fa ser qui som. La nostra cultura, la nostra llengua i el nostre patrimoni són valors que hem de protegir i fer créixer per seguir mantenint la nostra identitat com a poble.
No podem esperar més per acabar les obres de La Defensora i és urgent definir un pla d’usos per a les Escolàpies. Seguirem fent feina per recuperar la Memòria democràtica i impulsarem la creació d’un espai cívic a l’Horta i una seu de la biblioteca al Port. L’educació en totes les etapes serà una de les nostres prioritats.
Sóller sostenible
Sóller no és un decorat, és un poble que mira al futur. Volem cases i edificis públics amb plaques solars, espais urbans amb arbres que serveixin de refugi contra la calor i un sector primari fort.
Incorporarem la recollida selectiva de l’orgànica i farem feina per millorar el cicle de l’aigua i el funcionament de la depuradora.
Volem seguir promovent l’esport com eina d’integració social juntament amb el foment d’hàbits d’alimentació saludable i apostam per una mobilitat que superi el cotxe com a protagonista, impulsant rutes a peu, en bici o en bus.
El canvi, a les teves mans
Des de Més per Sóller hem fet feina durant quatre anys per oferir-vos una proposta rigorosa i valenta, que té un únic objectiu: recuperar la qualitat de vida per a la gent de Sóller. Des del 2020 mos hem reunit amb entitats, col·lectius i particulars per recollir amb calma i fora del renou electoral les necessitats del nostre municipi.
Amb totes les vostres aportacions hem millorat el nostre projecte i el durem a terme amb un equip compromès i preparat, que assumeix amb il·lusió el repte de fer feina per a vosaltres. Amb el teu vot ho farem possible!
Tots són iguals
19 de maig 2023
Queda poc més d’una setmana per anar a votar i aquests dies veim com TOTS els partits que mos presentam a les eleccions estam explicant les nostres propostes electorals, les idees que volem tirar endavant els propers quatre anys. TOTS organitzam actes, posam anuncis, muntam paradetes informatives, penjam cartells i explicam a premsa el nostre programa electoral.
Els reptes
És curiós veure com han canviat els reptes que se mos plantegen per part de la ciutadania o dels mitjans de comunicació. En eleccions anteriors cada partit podia triar a què volia donar resposta d’acord amb les seves prioritats ideològiques i quines coses deixava al marge, però ara hi ha preguntes que TOTS hem de contestar sí o sí.
La qüestió de l’accés a l’habitatge, la gentrificació, el centre de dia, La Defensora, l’excés de trànsit, l’accessibilitat, l’economia local i la sostenibilitat són reptes que han de ser afrontats i que interpel·len a TOTES les forces polítiques, tant de dretes com d’esquerres. Ja no som noltros que triam els temes de debat: sou la ciutadania qui exigiu solucions.
Les propostes
Resulta graciós veure com TOTS els partits, tant de dretes com d’esquerres, xerren de propostes per solucionar aquests temes i que damunt del paper les propostes són bastant similars: habitatge social, acabar el teatre, prioritzar els residents, respectar l’entorn, fer un poble accessible… Ja sabem que el paper ho aguanta tot i que les paraules se les endú el vent.
Però la qüestió és: qualcú pot creure que el PP farà el centre de dia quan ha estat quatre anys bloquejant intencionadament la seva construcció? Qualcú pot creure que Seny i Sentit impulsarà la reforma del Mercat quan ha estat quatre anys governant sense fer-ho? Qualcú pot creure que el Pi farà polítiques d’habitatge quan defensa el lloguer vacacional i duu una legislatura al front de la Regidoria d’Urbanisme?
La coherència
Els partits de dretes han defensat i practicat TOTA la vida el capitalisme i el lliure mercat, un sistema econòmic que mos ha duit a un carreró sense sortida, prioritzant el benefici per damunt de les persones i consumint sense límits els recursos de ca nostra. I ara mos volen fer creure que volen fer polítiques socials, ecologistes i feministes?
Des de Més per Sóller no tenim ganes de vendre fum ni d’intentar convèncer de coses que no casen amb el nostre projecte polític. Volem seguir amb la nostra coherència, amb un projecte que des de fa més 30 anys té tres eixos vertebradors: la nostra identitat cultural, la sostenibilitat ambiental i les polítiques socials i redistributives. Tres eixos que ara són fonamentals per triar entre morir d’èxit o un futur digne.
El temps mos ha donat la raó
Perquè quan NINGÚ deia res de la sobreocupació de la via pública, Més per Sóller la denunciava a premsa i la intentava corregir amb al·legacions a l’ordenança municipal.
Perquè quan NINGÚ reclamava un centre de dia, Més per Sóller vàrem fer les passes per garantir la seva creació a través de la Conselleria d’Afers Socials.
Perquè quan NINGÚ parlava de gentrificació, Més per Sóller ja ho identificava com un problema greu que s’havia d’afrontar.
Perquè quan NINGÚ s’atrevia a xerrar de limitar el turisme, Més per Sóller ja demanava limitar el lloguer vacacional.
Perquè quan NINGÚ defensava la nostra llengua, Més per Sóller demanava que se fes complir la norma a dins el nostre Ajuntament.
Mos agrada xerrar clar i mirant als ulls. I els fets acompanyen les nostres paraules. Perquè no, no tots som iguals ni ho volem ser!
De com perdem riquesa pel vàter
12 de maig 2023
Quan un hi arriba per primera vegada i veu amb perspectiva la vall dels tarongers i en tasta l’oli dels olivars, comença a entendre la història del que ha estat l’agricultura d’horts i olivars; quan passeja per la nostra vall i descobreix els carrers, les places i els indrets conformant una arquitectura urbana que ha anat prenent identitat al llarg de la història del poble; quan caminant pot trobar integrats perfectament en tots aquests racons diversitat d’elements que conformen el patrimoni, indicadors d’economies pròsperes del passat; o quan vol gaudir del comerç, la restauració i l’hostatge i pot triar entre una oferta tan divers; pensa: “aquest és i ha estat un dels pobles més rics de l’illa. Afortunat és qui pugui viure aquí tot l’any.” I no li falta raó.
Tots coneixem la història del poble, sobretot ens enorgulleix la capacitat que han tingut els seus habitants de tirar endavant en moments complicats i aprofitar els recursos per arribar a la prosperitat, i és per això que avui tenim el poble que tenim. Des de fa uns anys, però, estem en un moment prou delicat com per afirmar que Sóller segueix essent un poble ric. Podríem dir que més que ric, està hipotecat.
Hipotèca amb alts interessos
Tenim una hipoteca concedida per l’entitat financera “medi ambient”. I com a totes, els interessos cada vegada estan més a l’alça. La riquesa que hem anat acumulant en diferents formes no ha aparegut del no res. Tot allò que ha generat un valor, ha estat extret del medi que envolta la vall o de més enllà, i ha acabat aquí. Som tots i cadascun de nosaltres, i tots els visitants del poble, consumidors de recursos extrets del medi. Aquests recursos no seran mai retornats ni en la mateixa forma ni en un plaç curt de temps a la natura, tal com es faria amb una quota de crèdit hipotecari. Per això, el mínim que podem fer és intentar retornar els interessos que li devem a l’entorn natural que tenim.
Sóller gaudeix d’una activitat agrària considerable amb indústries alimentàries associades, envoltada de masses boscoses i amb un gran sector restauració, tots productors de residus orgànics i biomassa. En jardins tan públics com privats, i resultat de les podes excessivament dràstiques de l’arbrat dels carrers, també produïm una quantitat important de biomassa. Tota aquesta fracció la tirem al fems o la cremem, directament. Es du a Son Reus i es crema, i a més paguem perquè això passi. Per aquesta via, ja hem perdut un recurs molt valuós, que a més hem pagat per gestionar.
El mateix ens passa amb l’aigua. “A Sóller, tenim molta aigua, no fa falta que passem pena”. Però perquè un litre d’aigua pugui arribar a les aixetes, ha de seguir existint l’alzinar i el pinar que hi ha a sobre els olivars, perquè l’aigua es pugui infiltrar lentament als aqüífers. Han de seguir existint les marjades, i per això l’activitat agrària que les aprofiti, per poder seguir retenint aigua i fent funcionar auballons i síquies. Són tots aquests elements els que procuren que les fonts de Sóller segueixin rajant. Però el més important: ha de ploure. En un futur molt proper, en el que el canvi climàtic ens dugui pluviometries més baixes, ens haurem d’haver espavilat per reutilitzar els recursos que ens ofereix l’aigua depurada o regenerada, com pugui ser l’aigua per agricultura i jardineria pública, la recuperació de nutrients en forma d’adobs agrícoles, o altres subproductes.
Les polítiques dels últims quatre anys no han procurat que tenguem aquesta capacitat en un futur proper, perquè en fan llum de gas de la realitat que vivim. La comunitat científica i els criteris ambientals europeus i estatals ens guien cap a l’autonomia en la gestió local dels residus i de les aigües, i ens ofereixen ajudes i finançament. Però a Sóller, ni cas. Cada vegada que estirem la cadena del vàter, sabent que aquesta aigua acabarà a la badia del port, estem llançant recursos i allargant la hipoteca.
Tenim totes les peces del puzzle per poder retornar els interessos i donar anys de vida al nostre entorn. Només fa falta que ens ho creguem, i que qui governi a partir de dia 28 de maig hi prengui partit.
La Banda de Música que volem
05 de maig 2023
Dissabte passat vàrem poder gaudir d’una fantàstica trobada de bandes de música en el marc del Cicle de Concerts i Festivals de Bandes de Música 2023.
El concert “A quatre bandes” va ser organitzat per la Banda de Música de Sóller i mos va permetre escoltar la Banda de Sa Pobla, la Banda de Pollença, el Cercle Musical Riolenc i la Banda del nostre municipi. Un fantàstic concert que va omplir la Parròquia de públic de totes les edats.
La Banda és viva i té futur
Mentre escoltàvem sonar la nostra Banda recordàvem que fa molt poquet va estar a la corda fluixa per la manca d’interès i bona gestió de l’equip de govern de dretes. La supressió de la sala d’assaig i de la plaça de la direcció varen estar a punt de fer desaparèixer una de les figures més estimades del nostre poble, que ha acollit ja vàries generacions de músics sollerics.
Per sort, les reivindicacions de la pròpia banda, recolzades àmpliament per la ciutadania sollerica, varen aconseguir aturar la desfeta i va possibilitar que avui tenguem encara banda de música amb perspectiva de futur.
No basta
Però aquests mínims que ha hagut de claudicar l’equip de govern no basten. No mos conformam.
Actualment la Banda no té un local d’assaig estable i en condicions. És un espai petit, que no permet créixer en nombre d’integrants. A la trobada de dissabte vàrem veure com la resta de bandes quasi doblaven en nombre de músics a la nostra Banda. L’escola de Música està formant joves músics que en poc temps se podrien integrar a la Banda, però a on assagen ara no hi caben!
Tampoc sabem quins comptes s’han fet a l’hora de reformar les Escolàpies ni si s’ha tengut en compte que la Banda necessita un local més gros i amb les condicions adients. Aquesta serà una de les nostres prioritats en matèria cultural.
La direcció
A banda del local per assajar, una peça fonamental per al creixement de la Banda és la figura de la direcció. Tota banda necessita una persona que la dirigeixi i lamentam profundament que aquest equip de govern no hagi volgut donar solució a aquesta qüestió.
És ben trist que en quatre anys s’hagin gastat milions d’euros no sabem ben bé en quines millores per al nostre poble i en canvi el pacte de dretes no hagi tengut la capacitat de resoldre coses tan senzilles com habilitar una petita partida per cobrir les despeses de la Banda. Estam parlant d’una despesa anual d’uns 10.000 euros, és a dir, una quarta part del que costa anualment un dels cinc regidors amb dedicació exclusiva.
Sí, ja ho sabem: tot és qüestió de PPrioritats.
Des de Més per Sóller assumim el compromís de reparar aquestes dues mancances i fer feina perquè la Banda de Música de Sóller creixi i se consolidi durant els propers anys.
Patis oberts: propostes de millora
28 d’abril 2023
Segurament heu vist, llegit o escoltat que a Sóller s’ha posat en marxa el projecte pilot dels patis oberts. La notícia va sortir el mes de novembre de 2022 i la mesura va començar a funcionar el mes de desembre i que acaba el proper mes de juny. Una proposta que mos agrada i que volem enfortir durant la propera legislatura.
El que segurament no haureu vist ni llegit és el paper fonamental que té Acció Social en aquest tema i per això vos ho volem explicar.
Gràcies Acció Social!
De l’aliança entre els Serveis Socials municipals i Acció Social neix l’oportunitat d’oferir un espai de socialització per als infants de Sóller. Un espai obert i gratuït per a les famílies, amb l’acompanyament d’un integrador social, a on els nins i nines puguin jugar a l’aire lliure sense passar pena de “molestar”, com ja passa a Plaça, ni d’estar en perill pel trànsit constant de vehicles, com ja passa a qualsevol carrer del nostre poble.
El projecte funciona molt bé i el cost de la prova pilot de 6 mesos ha estat de 5.600 €, els quals han estat íntegrament assumits per Acció social.
L’exemple de Manacor
Per tant, no mos acaba de semblar correcte que l’equip de govern digui que els Patis Oberts són un projecte de l’Ajuntament, quan en realitat qui sustenta per ara la viabilitat de la iniciativa és Acció Social i la seva xarxa de persones voluntàries.
Si posam la mirada a Manacor, per exemple, veurem que l’equip de govern liderat per Més acaba a treure a licitació un projecte de patis oberts per a cinc centres educatius i dos anys de durada. Amb un pressupost de sortida de mig milió d’euros l’Ajuntament manacorí vol donar una alternativa de lleure als infants i joves i les seves famílies, que s’exerceix de forma autònoma en un context segur i de proximitat; i facilitar als infants, joves i les seves famílies material de joc i propostes lúdiques inclusives, coeducatives i d’ús lliure. Un projecte sòlid i de futur.
Enfortir el projecte
Pensam que aquest és el camí. Que si de veres creim en el dret que tenen els infants de Sóller, a banda de repensar amb ells tots els parcs infantils, és necessari que se faci una aposta valenta i decidida pel projecte dels patis oberts.
Acció Social fa una feina fantàstica, discreta i imprescindible. L’Ajuntament no pot actuar de simple complement, dipositant la responsabilitat que té com administració damunt una entitat sense afany de lucre que funciona gràcies a la tasca del voluntariat.
Des de Més per Sóller, com a força progressista i com a futur equip de govern de la propera legislatura, volem liderar l’enfortiment d’aquest projecte, comptant sempre amb el consell i la participació de qui trepitja el carrer i coneix de primera mà les necessitats dels diferents col·lectius socials de Sóller. Volem seguir l’exemple de Manacor i estendre els patis oberts a més escoles i durant els dotze mesos de l’any, incloses les vacances.
Perquè si l’Ajuntament ha pogut destinar més d’un milió d’euros a asfaltar carrers, ha arribat l’hora que també se destinin recursos dignes per a les nostres nines i nins. Ells no voten, però tenen dret a viure i créixer en un poble que els té en compte i els respecta cada dia, no just quan vénen eleccions.
*Aquest article es va publicar amb tres dades errònies que han estat esmenades en la versió digital. Demanam disculpes per les molèsties que la nostra errada hagi pogut ocasionar.
El nostre equip
21 d’abril 2023
Aquesta setmana hem formalitzat la llista de persones que dia 28 de maig mos presentarem a les eleccions com alternativa al pacte PP-Aguiló-Pi.
Un total de 25 dones i homes conformen la nostra candidatura amb la voluntat d’impulsar un projecte solleric, arrelat al nostre territori i que recuperi el rumb del nostre Ajuntament. Vint-i-cinc persones compromeses amb Sóller, que posarem les nostres capacitats al servei de la ciutadania per trobar solucions col·lectives als problemes que tenim al nostre municipi.
Volem governar d’una altra manera, més propera, més oberta i més transparent; amb rigor, valentia, compromís social i mirada a llarg termini. I també, per què no, amb alegria i bon humor, amb molt d’amor per Sóller i la nostra gent. Perquè som persones motivades i il·lusionades per garantir un futur esperançador als nostres infants i un present digne i just a les nostres persones majors.
Assumim el repte
Vivim temps incerts i hem d’afrontar com a poble i de forma immediata reptes importants i molt complexos. No podem continuar amb un equip de govern que mira cap a una altra banda davant dels desafiaments de la gentrificació, el canvi climàtic, la transició energètica i l’accés a un habitatge digne. Hem perdut quatre anys, no volem perdre ni un dia més.
Just en el moment en què més feina col·lectiva s’ha de fer és quan la gent està més cansada i manco mobilitzada. Hi ha persones que estan desenganades de la política (algunes amb raó), d’altres estan instal·lades en el “tots són iguals” i també n’hi ha que són tan ingenus que pensen que això no va amb ells.
A punt per sumar
Però enmig de tanta grisor i desencís hi ha gent molt compromesa, d’esperit crític, vinculada a la vida associativa del nostre poble, implicada i feinera. Gent que no coneix una altra forma de viure que no sigui de forma activa i en xarxa, donant una mà en projectes compartits. Aquesta és la gent que trobareu a la nostra llista. El millor equip per recuperar el Sóller que volem; un equip preparat per sumar amb la resta de forces i formar un nou govern d’esquerres progressistes que reactivi el que ha quedat aturat aquests quatre anys i posi per davant de tot les persones que vivim a Sóller tot l’any.
I acompanyant les persones de la llista tenim un grup de militants, simpatitzants i persones voluntàries que fan que tot sigui més fàcil.
Imprescindibles de “segona línia”, sense els quals seria impossible afrontar la política municipal.
Amb un somriure
Estau atents, perquè aviat mos podreu conèixer a totes i tots: el proper 5 de maig farem la presentació oficial de tota la llista. Mos trobareu també a diferents activitats i punts informatius que anirem organitzant i als quals vos convidarem a venir per exposar les vostres demandes i propostes, per compartir una estona plegats i explicar-vos el detall de les nostres propostes de millora.
I fixau-vos-hi bé, perquè veureu que tots tenim una cosa en comú, i és que no podem dissimular l’alegria que mos envaeix i caminam amb un somriure als llavis i lluentor als ulls. Sabem que s’acosta el canvi i en volem ser protagonistes!
Bones propostes que hem impulsat
14 d’abril 2023
És evident que la principal feina de l’oposició, com el seu nom indica, és controlar la feina de l’equip de govern i fiscalitzar allò que fa amb els recursos públics.
Aquesta feina, que des de Més per Sóller hem fet amb rigor, dedicació i compromís durant aquests quatre anys, se complementa amb la de fer propostes d’acord amb el nostre projecte polític.
La majoria de les propostes que hem fet l’oposició en aquesta legislatura han quedat oblidades dins els calaixos dels regidors de l’equip de govern, malgrat moltes s’hagin aprovat per unanimitat en un plenari.
Aquesta setmana hem vist com dues de les nostres propostes han sortit endavant, pels pèls, tot i que fa mesos o anys que estaven aprovades.
Platges sense fum
El 18 de juliol de 2019, just quan el programa acabava de començar, Més per Sóller va sol·licitar per registre que l’Ajuntament de Sóller s’adherís a la campanya “Platges sense fum”. Aquella petició no va tenir resposta, malgrat unes setmanes més tard, el 13 d’agost de 2019, es recollien a la Platja den Repic 3.000 llosques en una acció de neteja i sensibilització sobre la necessitat de regular el tabac a les platges. El mes de maig de 2022, l’Associació contra el Càncer va iniciar la recollida de signatures perquè Sóller se sumàs a la campanya de Platges sense Fum, que el 27 de setembre havia recollit més de 4.000 signatures.
Després de parlar amb l’Associació contra el Càncer de Sóller, des de Més vàrem decidir tornar a insistir i vàrem presentar una moció al Ple ordinari del 8 de novembre de 2022 que va ser aprovada per unanimitat.
Ara, per fi, veim que Sóller comptarà per fi amb una platja sense fum. Una mesura necessària per millorar la salut pública del nostre municipi.
Dia per als Infants
Quan acabava la fase més dura del confinament, vàrem proposar que el municipi de Sóller fes un petit homenatge als nins i nines que durant mesos varen haver de sacrificar-se, sense poder sortir de ca seva. Ho vàrem fer amb una moció presentada al ple de maig de 2020, que demanava tancar durant un dia els carrers del nostre poble perquè allà on normalment hi ha cotxes, hi poguessin jugar els infants sense passar pena. Un sol dia. També demanava la creació d’un Consell d’Infants, per poder escoltar les propostes que els nostres nins i nines tenen per millorar el nostre poble.
La moció se va aprovar per unanimitat fa tres anys, però no ha estat fins ara que s’ha materialitzat una part de la proposta. Noltros haguéssim respectat allò que s’havia acordat, tancant els carrers perquè els infants poguessin jugar lliurement com ho vàrem fer molts de noltros a la nostra infància. Una proposta idò que segueix quedant pendent i que impulsarem ben aviat.
Ombres als patis escolars
Quan va acabar el curs escolar 2021-22 vàrem demanar a l’Ajuntament que aprofitàs els mesos d’estiu per millorar els patis escolars. El tema més urgent era instal·lar sistemes d’ombra (sobretot quan el propi Ajuntament hagi tal·lat els arbres del CEIP Pere Cerdà, per exemple).
Una vegada més no mos vàrem fer cas.
Ho tornàrem a demanar el mes de setembre de 2022 i després de reunir-mos amb les AMIPAs i AFAs del municipi ho reclamàrem de nou el mes de febrer de 2023.
Estam contents que ara s’iniciï la instal·lació de tendals. Una primera mesura que ajudarà en els mesos que venen, però que arriba tard i és insuficient. La nostra proposta és molt més senzilla: quan governem sembrarem arbres als patis escolars per millorar de veres l’entorn dels nostres infants.
Improvisacions que pagam tots
7 d’abril 2023
Una setmana més l’equip de govern mos ha duit a plenari qüestions que tenen a veure amb l’economia del nostre poble. Per fer-ho no ha esperat als plens ordinaris que estan planificats des de fa quatre anys (el primer dimarts de cada mes imparell), sinó que ha convocat un ple extraordinari. I ja en duim un parell mallorquí.
Què vol dir això? Idò que se duplica el cost de tot el tràmit, ja que cada comissió i plenari suposa més de 1700 euros a les arques públiques. És lamentable que el pacte PP-Aguiló-Pi no se sàpiga organitzar i dur els punts quan toca, i mos estigui convocant cada dos per tres per debatre qüestions imprevistes i improvisades. No és tan complicat fer les coses de forma planificada i en ordre, sobretot quan tenim tants regidors amb dedicació exclusiva que no tenen altra responsabilitat que fer feina a l’Ajuntament.
La falsa bona gestió
Ells ho intenten disfressar d’una qüestió d’agilitat en la gestió, però la realitat és que el que duen a plenari són factures que s’han generat botant-se el procediment administratiu. És a dir: que en comptes de seguir les passes que marca la norma, ells tiren pel dret, comanen feines sense expedient o partida i quan és hora de pagar s’han de fer equilibris per poder aprovar les factures. Així que res de bona gestió: comprometen els proveïdors, i a més fan que l’aprovació de les factures resulti més cara a les arques públiques per la convocatòria constant de plens extraordinaris.
Un exemple clar del que se coneix com ineficiència.
Inauguritis
Per més inri, la majoria de despeses que estan executant són per fer-se la campanya electoral. Els deguereu veure la setmana passada, que anaven de la xeca a la meca presentant coses i inaugurant projectes. És perquè el termini per fer inauguracions acabava aquesta setmana, una vegada convocades les eleccions i per tant havien de treure el màxim suc electoral a totes les coses que han posat en marxa aquestes darreres setmanes.
Els despatxos dels regidors degueren quedar buits durant dies, sort que el personal municipal va seguir fent feina per treure endavant el nostre poble, mentre ells s’estaven fent fotos aquí i allà.
Propaganda que pagam tots
Algunes de les coses que s’han iniciat (justament ara, després d’estar aturades durant tres anys i mig) han sortit de propostes de l’oposició.
Noltros hem demanat, entre d’altres, les ombres als patis de les escoles (veurem quina ombra fan exactament els tendals que estan instal·lant a correcuita), la diada infantil (que ja varen distorsionar totalment des del seu inici) o la instal·lació de la pista d’skate que el poble de Deià ha regalat (i que no acabam de veure que se munti allà on han triat).
Allò més trist és que el Partit Popular pretengui treure rèdit electoral d’accions que ni pensen ells, ni executen ells, ni paguen ells! Les coses que s’estan fent surten d’entitats, associacions, clubs i altres que fa quatre anys que reclamen recursos per tirar endavant certes iniciatives.
Els regidors del PP han tengut la mà estreta durant tres anys i mig i ara, amb els doblers de tots els sollerics i solleriques, obrin el grifó per fer veure que estan al costat de la gent i donen suport a moltes iniciatives. Sempre empren la mateixa tècnica… amb els doblers de tothom.
Els joves i l'habitatge
31 de març 2023
A l’article d’aquesta setmana volem parlar d’un tema clau i cabdal al nostre municipi i a les Balears: el binomi joves i habitatge. Un tema que moltes vegades queda relegat a l’esfera personal, com un problema puntual i privat, quan en realitat es tracta d’un problema social que s’ha de solucionar de forma col·lectiva i amb el lideratge de l’administració.
Lamentam que en una legislatura en què molts municipis han iniciat col·laboracions amb l’IBAVI per impulsar la creació d’habitatge protegit, l’equip de govern PP-Aguiló-Pi no hagi sabut o no hagi volgut donar sortida a un tema tan important com és l’accés a l’habitatge. Un problema que afecta ja a moltes persones del nostre municipi, no només joves.
La gentrificació que patim és ignorada pels polítics de dretes, ja que no utilitzen ni apliquen el concepte. Davant aquest fet, que junt amb el lloguer turístic provoca elevats preus en els lloguers de llarga durada, comencen a ser moltes les persones que no poden seguir vivint al nostre municipi, i per tant han de cercar un habitatge fora de Sóller, llogar habitacions o seguir vivint amb els pares fins assolir el nivell econòmic per poder fer front als preus desorbitats dels lloguers actuals.
Creim que davant d’aquest drama s’ha de fer front comú i que és fonamental implicar els i les joves en la construcció de les polítiques de joventut, més enllà de les opcions d’oci: s’han de fer polítiques per als joves però també amb els joves, tal i com se va iniciar a l’anterior legislatura amb la implicació fonamental del personal tècnic municipal. Entre aquestes polítiques, des de Més per Sóller consideram clau les que fomentin la participació i l’associacionisme juvenil a diferents nivells i en diferents sectors.
Afortunadament Sóller té una joventut activa i implicada en diferents entitats, algunes noves i d’altres amb llarga tradició al nostre municipi. En l’àmbit social, cultural, artístic, musical i esportiu tenim nombrosos exemples de compromís jove, els quals mereixen el reconeixement i suport institucional del nostre ajuntament.
Aquest teixit, sovint invisibilitzat i que funciona gràcies al tresor del voluntariat, és fonamental per definir les polítiques de joventut que volem desenvolupar a Sóller i entre elles, les d’accés a l’habitatge.
La problemàtica és complexa i requereix de solucions transversals i constants, que segurament tendran efecte a mig i llarg termini. No és fàcil, però s’ha d’afrontar ja el problema. D’entre les accions que hem vist a altres municipis destacam fer un estudi integral dels habitatges que existeixen a Sóller, comprovant la seva habitabilitat i grau d’ocupació i destí; comprar sòl (o edificis) perquè l’IBAVI hi faci habitatges de lloguer social preferiblement per a joves; promoure una borsa pública de vivenda o cercar la via per permetre la divisió horitzontal de les cases antigues: que es puguin convertir en pisos respectant les façanes, evitant així que qui hereta una casa l’hagi de vendre al capital estranger perquè no la pot mantenir o no la pot repartir entre diferents hereus.
Esperem que cada partit aporti les seves propostes i entre totes les persones que formarem part del proper Consistori siguem capaces de fer millores efectives durant la propera legislatura. Perquè està clar que aquesta legislatura ja l’hem perduda totalment.
Ho hem vist aquests dies a diferents diaris i setmanaris i ho escoltam cada vegada que parlam amb gent jove que se vol independitzar: és un drama. Si això no és un tema cabdal per l’equip de govern PP-Aguiló-Pi, que ens hi deixin treballar a noltros, que en tenim moltes ganes.
Ara, a escarada
24 de març 2023
Cada setmana descobrim a premsa les noves actuacions que duu a terme el PP al nostre municipi.
Una propaganda que se complementa amb les disputes i picades que hi ha entre els socis de govern, que se poden llegir sense cap filtre a les xarxes socials del propi Ajuntament (o ja podem dir sense embuts que s’han convertit en les xarxes del candidat popular, Miguelito Nadal?).
Sigui com sigui, és ben trist veure com se desviuen ara per maquillar a escarada tot el que no han fet en tres anys i mig. Un clàssic que ja fa riure i desperta acudits molt enginyosos entre la ciutadania.
Via pública
Als tradicionals asfaltats preelectorals del Partit Popular, enguany s’hi sumen altres accions a la via pública. Bravegen que han sembrat arbres i començam a passar pena que els populars s’estiguin radicalitzant en temes ambientals i aviat comencin a dir que són ecologistes.
No, no passeu pena. De moment el balanç encara els surt negatiu i duen més arbres arrabassats que sembrats…
Del que no poden bravejar és del bunyol que han deixat a la Gran Via. Un primer tram mal acabat i que hem pagat ben car. I per cert, qualcú sap què en faran dels palets de forro de pedra de Terol que tenen tirats a un solar municipal? Una bona tudada! Però, eps, tot sigui perquè el senyor Simarro tengui ca seva ben adoquinadet! Això sí que ho han deixat ben fermat.
Infants
Una altra iniciativa que han posat en marxa és la instal·lació de sistemes d’ombra als patis escolars (ja era hora, fa més d’un any que tenen els doblers per fer-ho), la reforma d’un parc infantil (de la resta, que esperen des del 2021 no en sabem res) i l’organització d’un dia per als infants. Una jornada que des de Més vàrem proposar fer just en acabar el confinament (sí, ho heu llegit bé: el 2020), però que justament s’ha hagut de programar a finals d’abril de 2023. Casualitat que se faci a un meset d’eleccions? Noltros creim que no.
Senyalètica
Si teniu problemes de vista, preparau-vos per tornar locos intentant llegir els nous cartells que s’estan instal·lant a Sóller.
Estam d’acord que feia falta posar ordre en la senyalètica, especialment en el caos de cartelleria dels establiments hotelers, però s’havia de fer una cosa tan esquifida?
La senyalètica és un element de suport a la ciutadania, ha de servir per orientar de forma clara a on són els espais i edificis públics i per tant han de ser bons de llegir.
Creim que la nova proposta no acompleix aquest objectiu i que volent posar ordre a la cartelleria dels hotels s’ha perdut en la cartelleria municipal. Una llàstima, sempre hi perdem els mateixos.
Seguirem atents a la propaganda que la premsa i les xarxes socials van anunciant cada setmana. Mentrestant, noltros seguim fent feina al vostre costat per avançar cap al canvi de govern que Sóller ha de menester.
Activisme polític
17 de març 2023
Que l’activisme polític i social va a la baixa és una evidència que constatam dia a dia, la desafecció per la vida política i el desprestigi que els polítics van acumulant a base de males gestions, d’una visió esquifida de la realitat i no vetllar pels interessos comuns ens ha portat a una visió de la política com a quelcom que fan els altres, que no ens implica i que, sovint no duu a res productiu.
Avui volem rompre una llança en favor de l’activitat política i de la necessitat de persones que posin per endavant el bé comú a l’interès partidista.
Un gran exemple
Fa uns dies ens ha deixat un activista polític, escriptor, periodista i defensor de la nostra llengua i cultura, el solleric Antoni Serra, a qui volem donar el nostre reconeixement particular i valorar la seva figura al llarg de les distintes etapes de la nostra història recent.
Aquest home, profundament compromès amb el país i la llengua, a més dels seus valors literaris, ens fa pensar en la necessitat d’una població més implicada en la política, especialment la població jove, entesa la política com el govern i la gestió de la ciutat i el benestar comú.
Cal, doncs, obrir el camp de l’acció política a la ciutadania, establint espais de diàleg, de confrontació d’idees i de debat. Cal no oblidar cap segment de la població, des dels nins fins als més grans en aquesta implicació real de tots i totes. Des de Més per Sóller, volem donar les gràcies per la feina feta a Antoni Serra i fer valer la defensa de la llengua i el territori com una cosa necessària en la nostra societat.
La nostra acció
El nostre activisme polític ens ha duit a fer successives reunions amb distints sectors de la vida dels sollerics i solleriques durant els darrers quatre anys, amb l’objectiu múltiple de crear espais de diàleg, debat i intercanvi d’opinions, dels quals hem pres bona nota, i de fer un retrat d’aquells espais on s’ha de dirigir el nostre activisme polític. El nostre desig seria, doncs, que l’activisme no fos una cosa pròpia dels polítics electes, sinó de la població en general, amb un clar objectiu de transformació de la nostra societat i la nostra ciutat, per fer-la més humana i habitable.
Potser així evitaríem que el dia de la dona s’aplaudeixi quan es reivindiquen les roges del Molinar, quan poc abans s’ha votat en contra de la memòria històrica; potser així no faríem apologia de l’educació quan públicament es diu, sense cap tipus de vergonya, per part de la dreta, que l’escola adoctrina, com vàrem sentir al darrer ple municipal.
Aquestes són les dinàmiques que entre tots i totes hem de canviar, per tal d’aconseguir una gestió de la cultura política que sigui un poc millor del que ha estat la nul·la política cultural que hem vist aquests darrers anys.
Entre tots i totes ho podem canviar!
El drama de la Defensora
10 de març 2023
El mes de maig de 2019, després de les eleccions, l’equip de Més per Sóller vàrem comentar que era una pena haver iniciat dos projectes importants per al municipi i que fos un altre partit qui els acabàs inaugurant. Eren el centre de dia i el teatre La Defensora.
Del primer projecte almanco hem aconseguit desbloquejar la total paralització en què el pacte PP-Aguiló-Pi l’havien deixat i veim contents com la Conselleria d’Afers Socials, liderada per la nostra companya Fina Santiago, ha mantengut ferm el seu compromís amb Sóller.
Precisament aquesta setmana surt a concurs la contractació de l’arquitecte per redactar el projecte i sabem que l’inaugurarem la propera legislatura, quan haguem recuperat la batlia del nostre Ajuntament.
El teatre
La reforma del teatre La Defensora no ha tengut millor sort amb el pacte de dretes.
Hem de recordar que va ser amb un pacte d’esquerres que es va arreglar la teulada d’aquest edifici, l’any 1998; també amb un pacte d’esquerres que s’habilitaren les aules laterals, el 2007; i finalment amb un altre pacte d’esquerres quan es varen retirar tones d’excrements de colom, es va netejar i es va iniciar (amb finançament aconseguit) la reforma de l’interior, l’any 2018.
Quan l’any 2019 hi ha canvi d’equip de govern, després de moltes excuses i moltes escenificacions, ha acabat passant el que passa sempre: que La Defensora queda oblidat.
La lentitud de les obres
Podem entendre que les obres pateixin retards raonables, especialment amb l’increment de preus que estam vivint arrel del conflicte a Ucraïna i l’augment de la inflació, però… tants??
No oblidem que fa anys (!) que l’ala lateral del teatre està amb la teulada descoberta i que hi han plogut a dins molts centenars de litres d’aigua que no sabem quina afectació hauran tengut damunt l’estructura de l’edifici.
Tampoc podem entendre que es facin actuacions com instal·lar persianes abans de fer la teulada, persianes que queden obertes i baten amb el vent. Unes persianes que segurament s’hauran de canviar quan sigui hora d’inaugurar el teatre.
Manca de transparència
Durant tota la legislatura hem intentat controlar l’avanç de les obres. Hem demanat a comissió informativa, hem sol·licitat visites i hem assistit a totes les reunions que s’han convocat. En tots aquests moments el regidor d’urbanisme sempre mos ha dit que els terminis es reajustaven, però que les obres continuaven sense problema.
Com és idò que acabarà la legislatura i no només el teatre no està funcionant, sinó que el deixaran amb la teulada descoberta? Com és possible que no tenguem informació de com avancen les obres, dels problemes que hi ha, de les noves planificacions?
Tenim clar que el mes de maig recuperarem la Batlia de Sóller i que posarem fil a l’agulla per reactivar tot allò que el pacte de dretes ha deixat abandonat mentre dedicaven el seu temps pagat per noltros a fer-se fotos per penjar al facebook de l’Ajuntament.
Sóller mereix un espai escènic digne, i si no fos per les interrupcions que han suposat els governs de dretes, ja faria temps que estaria funcionant!
La gent davant de tot
23 de febrer 2023
Vist el to d’insults i males formes que exposa el partit popular, veiem cada cop més clar que no és el govern que mereix la nostra ciutat i els nostres conciutadans i conciutadanes. Quan no es té res a oferir, quan no s’ha fet res durant quatre anys, no queda més remei que anar a la política de to més baix i menyspreable. No es pot governar fent contínuament d’oposició de l’oposició, en algun moment s’han de fer coses per a la població, i això, a Sóller, no ha passat en els darrers quatre anys.
No és aquest el nostre estil, sinó que el que hem anat fent és copsar la realitat de Sóller a través de reunions a distints sectors i intercanviar punts de vista amb les persones implicades en cadascun dels temes, per tal de fer una fotografia acurada de les necessitats i mancances a les quals convé donar solucions.
Front a la deixadesa de l’actual equip de govern que, malgrat ser el més car de la història, no ha dut a terme cap projecte important i que s’ha permès paralitzar els ja existents (Defensora, centre de dia…), hem intentat arribar al màxim de població possible i fer nostre el batec de la gent del carrer.
Fruit d’aquestes entrevistes i reunions, vàrem detectar la preocupació pel trasllat de l’Escola de Música que, en contra del que diu el partit popular i el seu flamant candidat, no s’ha consensuat en cap moment amb les famílies, sinó que ha estat una decisió unilateral, precipitada i sense cap planificació.
Visites i consens
Diverses famílies ens varen manifestar el seu malestar en saber-se la notícia del trasllat de l’Escola al CEIP Es Puig, atesa la seva ubicació i, per això vàrem proposar que es prenguessin altres decisions que suposessin mantenir l’Escola al centre, tal com està ara. I el partit popular, com a “consens” ens proposa una visita a la casa dels horrors, sense encendre el llum, a palpentes i als llocs en pitjors condicions de l’edifici de l’Hospici, tot anunciant que tanmateix la decisió ja estava presa (no sabem on és el consens i l’intercanvi d’opinions, o escoltar less famílies que reclamen una solució millor).
Això sí, la visita ha servit per veure que l’actual equip de govern té abandonat el patrimoni de tots i totes i que no li importa usar-lo quan es tracta de grups o col·lectius culturals o socials, però llavors es posen les mans al cap quan algú els hi fa una proposta que neix de les famílies.
I, posats a fer visites, perquè no en fem als parcs infantils, als patis de les escoles, als carrers abandonats i a un llarg etcètera de feines que no s’han fet durant aquests anys?
Capricis
Escoltar, doncs, les demandes de la ciutadania i fer propostes per tal de millorar la vida de la gent no creiem que sigui un caprici, ben al contrari és el que s’ha de fer en el món de la política, o sigui, de la gestió de la cosa pública. Un caprici és que un govern compri un regidor i que li pagui una dedicació ben sucosa, un caprici ben car, per cert. Amb els doblers que ha costat als sollerics i solleriques el regidor del PI, potser s’hagués pogut tenir cura de l’edifici de l’Hospici i no estaria en condicions tan abandonades.
Un caprici és no tenir ja el Defensora enllestit per manca d’interès i per no voler acabar el que altres varen començar, entretenint-nos amb projectes falsos com el Fantasio. Un caprici és no tenir ja un centre de dia, per manca de voluntat de seguir el projecte ja concedit i iniciat la legislatura passada. Un caprici és no tenir els projectes dels centres educatius ja fets i començats, només per desídia.
De tots és sabut que per a l’actual equip de govern de dretes, la gent està al darrere de tot, primer hi són els interessos personals, els projectes megalòmans i orientats a la gentrificació de la nostra vida, però aquest no és el nostre projecte, ni és la nostra manera de fer.
SOS Residents
17 de febrer 2023
Al llarg de la legislatura passada ja teníem clar que la qüestió del turisme s’havia de revisar de forma crítica i amb mirada estratègica a mig i llarg termini. A les eleccions del 2019 vàrem explicar que el repte que s’havia d’afrontar de forma més urgent com a poble era el de la gentrificació.
I sí, ja ho sabem allò que “tots vivim del turisme”, però noltros pensam que ni és així en realitat ni molt manco ha de ser així en el futur. Perquè volem un municipi pròsper i amb ocupació, òbviament, però també volem un poble que sigui habitable per als residents durant els 365 dies de l’any i que no depengui d’una forma tan arriscada d’un sol sector.
Trobar un bar obert
Segur que sabeu de què xerram quan exposam l’aventura de trobar un bar obert en els mesos d’hivern. Si és de matí entre setmana, encara, però capvespres i en cap de setmana és missió quasi impossible.
Aquest és un dels efectes de la gentrificació: els serveis estan enfocats als turistes i deixen de banda a la població local. Direu “són empreses privades i fan el que volen”. És cert, però si no hi ha llocs oberts perquè la gent se reuneixi, si els museus estan tancats, si no s’ha creat cap centre cívic, si no tenim cinema… Què passa amb la gent que vol socialitzar, fer poble, relacionar-se?
I totes i tots sabem quins sou els negocis que estau al peu del canó, els que obriu prest perquè els més feiners puguin venir a fer un cafetó a les 6h del matí abans d’anar a fer feina, els que tancau per fer les vacances justes (i ben merescudes!). Ho sabem i ho agraïm.
Comerços locals que tanquen
Un altre dels drames que estam ja tocant amb les mans és el del tancament progressiu de negocis familiars, sovint substituïts per franquícies de fora. Un altre procés que afegeix a la pèrdua de qualitat de vida com a sollerics i solleriques, perquè el comerç local, el que està obert de cap a cap d’any, mos dona vida, mos dona feina, mou l’economia i manté actius els nostres carrers.
Les franquícies que venen de fora obrin només quan hi ha turistes, se’n duen els beneficis fora de Sóller i tenen zero integració amb el nostre poble. No és el model de comerç que volem des de Més per Sóller. I per això mos demanam quines mesures reals, més enllà dels reconeixements honorífics, ha aplicat aquest equip de govern per aturar aquest procés. Creim que cap que hagi estat rellevant i hagi tengut impacte positiu en l’economia d’aquests negocis locals.
Pla estratègic de turisme
Mentre aquesta situació s’ha anat agreujant en aquests quatre anys (del tema de l’habitatge en parlarem en un altre article), des de l’equip de govern no s’ha implementat cap mesura clara.
Això sí, al Ple de divendres passat es va aprovar (amb el nostre vot en contra) pagar les despeses del viatge de tres regidors a FITUR (el de turisme, Sebastià Aguiló; la de sanitat, Catalina Pomar; i el de béns i serveis, Carlos Darder).
I també vàrem conèixer per premsa que s’havia presentat el nou “Pla Estratègic de desenvolupament turístic”, que fa mesos que sol·licitam poder veure sense haver tengut tanta sort com els setmanaris locals.
Feina útil
Està molt bé que el regidor de turisme faci feina de planificació i estratègia, tot i que l’Ajuntament no té pràcticament cap competència en matèria turística. Però per ventura hauria estat més productiu que hagués fet feina per millorar i ampliar l’oferta complementària, especialment la cultural. O per millorar i ordenar la senyalització del municipi, tant els cartells dels hotels com els senyals que condueixen els visitants als diferents punts d’interès (n’hi ha un davant la Parròquia que està romput i ple de llosques i els tótems de La Vall dels Tarongers fan pena). O per millorar i crear zones verdes i de descans, que també són necessàries per a les persones que vivim aquí.
En definitiva, demanam més polítiques transversals i coordinades, que posin les persones que vivim a Sóller a davant de tot; més accions efectives i no tantes plaques; més visió de conjunt i a llarg termini i sobretot, més consens en una qüestió que mos afecta a totes i tots. SOS residents.
Per què volem l'Escola de Música a l'Hospici
10 de febrer 2023
Tot d’una que vàrem conèixer el calendari de les obres de reforma de Les Escolàpies vàrem demanar al regidor de Cultura, Miquel Nadal, una ràpida i correcta planificació per reubicar totes les entitats, col·lectius i grups que actualment estan a aquest espai. Les obres han de començar com a molt tard el mes de juliol d’enguany i això vol dir que abans s’han d’haver buidat totes les sales i traslladat tot el material a les seves noves ubicacions.
Des del nostre punt de vista, s’està fent tard i s’està perdent una oportunitat històrica de coordinar amb el sector cultural la reforma d’aquest edifici. Després de quasi tres anys apuntalat, s’hi invertiran prop de 3 milions d’euros, però no per fer-hi un centre cultural digne del poble de Sóller, amb espais especialment dissenyats per als usos que tendrà, sinó per millorar-ne l’eficiència energètica i l’accessibilitat.
L’Escola de Música
Davant la manca de notícies sobre la qüestió de les obres, des de Més per Sóller mos vàrem reunir amb la direcció de l’Escola de Música, la qual no havia estat informada per part de l’Ajuntament de l’obra que estava projectada. Ho havien sabut feia just quinze dies a través de les famílies.
Mos explicaren les necessitats que l’Escola tenia (10 aules – 8 individuals i 2 col·lectives- i un espai gros per allotjar la sala d’assaig de la Banda i la sala de percussió) i mos digueren que davant la falta de propostes per part de l’Ajuntament, ells havien suggerit la ubicació temporal al CEIP Es Puig.
La logística a Es Puig
La majoria d’alumnes de l’Escola de Música són infants i hi solen fer més d’una “assignatura”. Això vol dir que tenen classes en dies i hores diferents, no seguides. Actualment tenen a prop la Biblioteca Municipal, a on molts hi poden anar quan tenen una hora lliure entre classe i classe. Hi fan la tasca, llegeixen, dibuixen o esperen que els venguin a cercar en un lloc segur i amb personal que atén els infants. Això no passarà si l’Escola va al Puig.
Les famílies que viuen al casc antic o a prop, poden anar a peu fins a les Escolàpies, cosa que no passarà si l’Escola va al Puig. Tothom hi arriba en cotxe.
Fins i tot moltes famílies aprofiten per fer encàrrecs al comerç local mentre els seus infants són a classe. Això tampoc no passarà si l’Escola va al Puig.
Perquè al Puig no hi ha Biblioteca municipal, no hi poden arribar a peu de forma fàcil, no hi ha el comerç local.
Una alternativa viable
Per poder mantenir aquests avantatges, des de Més per Sóller hem proposat una alternativa viable i que creim que és l’opció més encertada.
Vos explicam per què:
L’edifici de l’Hospici és municipal i té molt espai disponible. Un edifici tancat que necessita ser emprat perquè no acabi degradat.
Disposa de les aules que l’Escola ha de menester i a més compta amb la Capella annexa, que la Parròquia pot posar a disposició de l’Ajuntament perquè de forma ben coordinada doni cabuda a la sala de percussió, a la sala d’assaig de la Banda i com espai per fer audicions.
L’espai permet allotjar també instruments de grans dimensions, com els pianos de l’escola i els de percussió.
Està molt aprop de la Biblioteca municipal, a on podrien anar els alumnes entre classe i classe, i es troba en un carrer peatonal, a on no hi passen cotxes. Un fet significatiu perquè els infants hi arribin a peu i guanyin autonomia dins el poble.
Requeriments
La intervenció que s’ha de fer a l’Hospici per acollir l’Escola de Música durant un curs i escaig (recordem que les obres han d’estar acabades el 30 de setembre de 2024, però és un calendari extremadament ajustat i després de les obres s’han de reacondicionar els espais amb tot el material necessari) és mínima.
Són tasques que pot fer la brigada municipal entre els mesos de juny i setembre d’enguany, ben igual com han fet al Casal de Joves, a l’Arxiu, al Victòria o a altres
llocs. És qüestió d’interès i d’un poc de feina del regidor de Cultura.
Cita prèvia obligatòria
27 gener 2023
Ja fa temps que han caigut les restriccions que el coronavirus va imposar. Hem recuperat pràcticament la vida tal i com era abans de la covid, però malauradament algunes pràctiques segueixen vigents i avui volem parlar de l’obligatorietat de demanar cita prèvia per accedir als diferents departaments del nostre Ajuntament.
Hi tenim dret
La cita prèvia pot ajudar a organitzar millor la feina d’alguns departaments i a fer més eficient el funcionament de l’Ajuntament, però no pot ser la norma per accedir sempre a qualsevol àrea de gestió.
Per què? Perquè suposa dificultar l’accés dels ciutadans als serveis públics, que se sustenten amb els impostos que pagam tots i totes. I això va contra el que dicten diferents normatives (inclosa la Constitució) que marquen que l’administració pública està al servei de la ciutadania i que s’ha d’organitzar d’acord amb el principi de proximitat als ciutadans i el principi de servei efectiu a la ciutadania, entre d’altres.
També la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea parla clarament de la “bona administració”, la qual ha adquirit rang de dret fonamental a l’àmbit de la Unió; la Llei 39/2015, de Procediment Administratiu i la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació pública i bon govern emparen els drets dels sollerics i solleriques.
Amb sort, 15 dies d’espera
Ja sou un grapat de persones que mos heu fet arribar queixes perquè el sistema de cita prèvia esdevé una barrera per accedir a l’Ajuntament. De fet, si accedim al servei que ofereix el web municipal veurem que al departament d’obres és impossible aconseguir cita prèvia abans de quinze dies. Això si tenim sort, perquè en moltes ocasions les cites prèvies estan esgotades.
Recollim aquest malestar i exigim a l’equip de govern que posi solució a aquesta qüestió de forma urgent.
Inaccessible també físicament
Per si no bastàs amb això, l’accessibilitat física de les Cases de la Vila també és deficitària. No just ara, que amb la reparació de la balconada principal els andamiatges bloquegen l’accés per a persones amb mobilitat reduïda.
Ja fa temps que el pacte va fer instal·lar un porter automàtic que dificulta l’accés a l’ascensor, suposant de facto una autèntica barrera per accedir a l’ascensor de l’Ajuntament. Això obliga a les persones majors i les que tenen mobilitat reduïda a pujar per les escales si volen entrar. Un autèntic despropòsit fruit de la manca absoluta d’empatia del pacte de dretes PP-Aguiló-Pi.
Depuradora
20 de gener de 2023
La setmana passada vàrem participar a la constitució de la Comissió de seguiment d’EDAR de Sóller, que segons un acord de Ple s’havia de crear el 2021.
Aquest grup de feina, que arriba dos anys tard, té per objectiu “fer front comú pel tema de la pudor de la Depuradora de Sóller”, una qüestió que ara patim políticament com a partit, però que fa anys que arrossega i suposa una vertadera molèstia, especialment per a les persones que viuen a la zona de l’Horta i es Monument.
Volem una solució a les pudors
Des de Més per Sóller sempre h em reclamat la revisió del funcionament de la depuradora. Ho vàrem fer a la passada legislatura, quan governàvem, amb l’antic Conseller Vicenç Vidal (al qual vàrem fer passejar per la zona perquè ensumàs les olors) i el nostre regidor Pep Puig va remoure cel i terra per minvar les pudors. També ho hem fet en aquesta, des de l’oposició, amb el Conseller Mir (amb qui mos hem reunit directament per exposar les queixes de la gent de Sóller i per demanar solucions).
Després d’anys amb el tema, tenim clara una cosa: és una qüestió complexa a la qual cap de les persones que han gestionat la Conselleria de Medi Ambient hi ha trobat solució definitiva.
Biel Company
No ho han fet els Consellers de Més, però tampoc no ho va fer el Conseller del Partit Popular Biel Company, qui a més l’any 2013 va suprimir que el cànon de sanejament fos finalista, perdent així durant sis anys (el 2019 el pacte d’esquerres el va recuperar) més de 100 milions d’euros per fer millores a les infraestructures hidràuliques de les Illes Balears i deixant a ABAQUA endeutada amb 237 milions d’euros.
Més enllà de la qüestió de les pudors, que ja hem dit que reconeixem i volem solucionar, per noltros hi ha problemes molt més greus i urgents en relació al cicle integral de l’aigua.
Reptes de futur
Volem fer feina perquè els aqüífers de Sóller tenguin bon estat de salut i estiguin lliures de contaminants; perquè els nostres torrents siguin gestionats com sistemes hidràulics i també naturals; perquè el patrimoni de fonts, síquies i safarejos sigui estimat i conservat; perquè se redueixin els vessaments, abocaments i pous negres fins que no n’hi hagi cap; perquè puguem garantir un abastiment d’aigua potable a la nostra població; perquè la xarxa municipal segueixi millorant per ser més eficient; perquè l’any 2030 puguem remunicipalitzar el servei d’aigües de Sóller, un valor que el PP mai hauria d’haver privatitzat.
Per aquestes coses l’equip de govern no fa comissions de feina ni de seguiment. Sabeu per què? Idò perquè en realitat tot això no li interessa i l’única cosa que cerca és emprar les pudors de la depuradora per fer electoralisme. Noltros, en tots i cada un dels temes hi volem seguir fent feina, des del rigor i des del compromís amb les generacions futures, per a les quals no volem que l’accés a l’aigua potable sigui un luxe, sinó un dret.
Pegar bandades
10 de gener de 2023
Així podem definir les poques accions sortides de les ments pensants del tripartit de dretes del nostre consistori. I és que, en lloc de planificar, consensuar, preveure i aportar solucions, opten, com sempre, per tirar pel dret sense comptar amb les necessitats de la ciutadania.
Ens referim al projecte de reforma de les Escolàpies que, a més de ser un projecte un poc enverinat per la dificultat que comporta i per la brevetat dels terminis, genera una redistribució de l’espai que no té en compte les necessitats dels usuaris i ni tan sol defineix l’ús i la tipologia de les entitats que s’hi acullen.
Un desplaçament de la banda de música cap a un espai no massa definit, un altre cop l’Escola de Música al carrer, entitats culturals que es veuran fora sense cap prospecció de necessitats o dels llocs on es poden desplaçar ni, per suposat, de reubicació.
Definició d’espais
Des del nostre punt de vista cal a Sóller una redefinició dels espais municipals i no deixar-se dur pels capricis del regidor de torn. Cal una anàlisi de les necessitats dels grups, una coordinació de les seves activitats i dels espais requerits.
I com a solució el batle anuncia que l’escola de música anirà a l’Escorxador: un brindis al sol, sense projecte, sense definir i, com ja ve sent habitual, sense cap interès per realitzar-se ni a curt, ni a llarg termini.
Com ja hem dit i com han manifestat diverses vegades els diferents grups implicats, un abandonament total del món cultural i associatiu és el que ens ha aportat aquesta legislatura perduda.
Manca de transparència i de treball
Com ja hem dit fins a l’avorriment, la manca de feina de l’equip de dretes es manifesta en la poca activitat demostrada en els òrgans col·legiats del nostre consistori: no se convoquen comissions on poder debatre i aportar idees (la de cultura no es convoca des del mes de juliol i la d’educació des de fa un any). Els plens, màxim òrgan representatiu del consistori, estan buits d’accions programàtiques i de gestió de l’equip de govern i, a canvi, estan plens de demagògia, males formes i una actuació dels que ens haurien de governar més propera a l’oposició que a un govern que vetlla pels interessos dels ciutadans. Potser l’oposició és el seu lloc i és aquí on haurien de ser.
Com sempre diem, ànims, encara queda un poc per poder fer alguna cosa ben feta, o simplement per poder fer alguna cosa.
Bons foguerons i bones beneïdes a tothom!
Les dretes claudiquen
6 de gener de 2023
Per fi hem aconseguit una de les coses que feia tres anys i mig que reclamàvem! Ha costat, però al final el pacte de dretes no ha tengut més remei que claudicar davant la manca total i absoluta d’arguments raonables.
Sí, estam parlant del Centre de Dia (tot i que ho podríem aplicar a la plaça Teixidores, a la ubicació del semàfor del carrer Pastor, als parcs infantils, l’arbrat, les ombres als patis escolars, l’accessibilitat, la reactivació del Defensora i a tantes altres coses que des de Més per Sóller hem reclamat en aquesta legislatura i que ara -oh, màgia!- se posaran finalment en marxa).
Qui llegeix aquestes pàgines ja fa temps que ha perdut la innocència i sabem cert que tot el que mos arribarà a partir d’ara no serà gràcies al miracle de Ses Majestats d’Orient, sinó gràcies al miracle dels nostres impostos. Perquè no hem d’oblidar que totes les cortines de fum que el pacte PP-Aguiló-Pi ha començat a desplegar estan pagades amb els nostres doblers i per tant no mos fan cap favor ni mos retornen res que no sigui ben nostre.
Al contrari. Durant tres anys i mig han estat gestionant pressupostos “generosos” que en cap cas han servit per millorar els problemes estructurals que tenim a Sóller. La legislatura amb més doblers disponibles que mai (les xifres més altes de despesa de la nostra història), amb més regidors a sou que mai, ha estat la més improductiva de totes. Fins ara.
El problema és que aquesta premura que té el pacte de dretes per millorar de cop tot el que penja els agafa un poc tard i en quatre mesos no hi haurà temps de deixar-ho tot llest. Llàstima.
Mos diran que per això volen tornar a comandar una legislatura més i demanaran pròrroga, però sabem que la seva forma de comandar sempre és la mateixa: tres quartes parts de la legislatura sense fotre ni brot i molta feina el darrer mig any per fer creure que han fet qualque coseta i seguir vivint a costa de les arques municipals. Sempre igual, ja els coneixem i els seus focs artificials no colen.
Des de Més per Sóller duim tres anys i mig al costat de la gent, escoltant-vos i traslladant les propostes que mos feis arribar. També en el cas del Centre de Dia, que vàrem posar en marxa el 2018 i que hem reivindicat conjuntament amb els membres de la Plataforma, fent reunions, recollint signatures i assistint a les concentracions; els regidors del PSIB i Unides Podem, en els plenaris; i amb els companys de la Conselleria d’Afers Socials i Esports, de Més per Mallorca, fent feina per garantir que el projecte no quedava dins un calaix del despatx del Batle.
Amb aquesta primera victòria, idò, volem començar aquest any donant les gràcies a totes les persones que cada dia feis feina perquè el nostre poble sigui un poc millor, des d’una entitat, una associació, un grup d’amics i amigues, un club esportiu, una plataforma, una fundació o a títol personal.
Vos volem donar les gràcies de cor i traslladar-vos el nostre compromís de seguir al vostre costat, fent feina cada dia a peu de carrer perquè el maig de 2023 puguem agafar el timó d’aquest vaixell desnortat i corregir el rumb per començar a afrontar de veres els reptes que tenim com a poble: habitatge, gentrificació, sostenibilitat, polítiques socials, culturals, esportives i per als nostres infants.