Cada gota compta

15 setembre 2023 – Més per Sóller, medi ambient.

De quina aigua disposem i disposarem?

Segons el Pla Hidrològic de les Illes Balears per al període 2022-2027, aprovat per Reial Decret al gener de 2023, la disponibilitat d’aigua provinent de masses subterrànies a Sóller i el Port és de 3,72 hm3/any. Aquesta aigua, ja sigui a partir d’afloraments en forma de fonts o de captacions subterrànies, ens arriba a casa a través de les xarxes de distribució d’aigua potable, una vegada tractada. Amb els efectes del canvi climàtic, es preveu que a 2039 els recursos passin a ser de 3,38 hm3/any, degut a la minva de pluges i d’altres factors.

I quina quantitat en consumim?

A Sóller, hi viuen actualment 13.705 persones, i hi ha un total de 6.582 llits entre places hoteleres i de lloguer vacacional. Durant un mateix dia, per tant, 20.287 persones han de satisfer les seves necessitats de consum, sense tenir en compte les visites que gasten aigua en establiments de restauració, dutxes de platja o altres. A ple estiu, es registra cada any un consum de prop de 4.000 m3/dia. Per tant, durant els 4 mesos d’estiu, es gasta la meitat de l’aigua que es consumeix en tot l’any, pel que es fa necessari que a l’agost i setembre, quan les fonts redueixen el seu cabal, s’hagi de recórrer a l’abastiment d’aigua de Sa Costera.

Segons el citat Pla Hidrològic, el volum d’aigua extreta dels aqüífers el 2022 va ser de 1,05 hm3. D’aquests, se’n van perdre un 12 % a través de la xarxa de canonades de distribució, pel que van ser consumits 0,93 hm3, un 28 % de la disponibilitat total d’aigua -considerant que no es pot arribar un consum del 100 %, ja que esgotar els aqüífers provoca danys irreversibles-.

Malgrat les dades oficials, hem de tenir en compte que moltes de les vivendes o establiments que tenen aigua d’una síquia o d’un pou propi l’empren per a consum domèstic, i que aquesta no es comptabilitza en aquestes xifres.
Un altre dels consums rellevants, i moltes vegades oblidat, és el de les piscines. A Balears, una piscina de 10x5x2 metres (100 m3) pot perdre més de 300 L al dia per evaporació. Sabem quina superfície ocupen totes les piscines de Sóller? Ens imaginem quants litres que podriem emprar per altres finalitats s’estan esfumant cada dia?

Quina és la problemàtica?

Ja fa un parell d’anys que les autoritats llancen alertes per pre-sequera durant els mesos d’estiu. Els aqüífers no són com un dipòsit, sinó més bé com una esponja, que va perdent aigua a l’estiu i absorbint-ne quan plou. Quan perilla la disponibilitat d’aigua sempre prenem mesures per garantir l’abastament per consum humà sense qüestionar-nos les conseqüències. Però mentrestant perjudiquem el medi ambient i el sector primari: canviem l’aigua de font als regants per aigua depurada o regenerada, la qual pot provocar el deteriorament de les terres agrícoles per acumulació de sals o la contaminació dels productes agraris; o planifiquem projectes de captació d’aigua al torrent Major, posant en risc el cabal ecològic del torrent; o extraiem aigües de pou en excés, provocant-ne la salinització -com va passar a la font des Mul, que fins fa uns anys abastia d’aigua al Port-.

Com podem millorar a nivell municipal?

Des de Més per Sóller reivindiquem la necessitat de planificar integralment la gestió dels recursos hídrics locals, alhora que s’apliquin mesures de decreixement. No s’ha de permetre que el desbordament turístic provoqui el deteriorament del sector primari i dels ecosistemes de la vall.

Ajudem a què els horts es puguin regar principalment amb aigua de font. Prioritzem l’ús d’aigua regenerada de depuració terciària a les zones verdes municipals, a la gespa artificial del camp de futbol, per la neteja dels carrers i per les escomeses d’aigües dels molls del Port -que ara mateix són alimentades per aigua potable!-.Mé

Darrers articles

Les feines a mitges del PP

Les feines a mitges del PP 9 de maig 2025 Avinguda Juli Ramis L’estiu passat vàrem demanar a l’equip de govern que milloràs l’avinguda Juli

Llegir més »